Mobil Uygulama Nedir?
Bir yerde sabit olmayan ve taşınabilen cihazlara mobil cihazlar denir. Bu mobiliteye sahip cihazların içerisinde yüklenen ve kullanılan, herhangi bir görevi veya amacı yerine getiren, mobil cihazlar üzerinde çalışan uygulamalar ise mobil uygulamalar olarak adlandırılır.
Mobil Uygulama nerelerde kullanılır?
Mobil uygulamaların en sık kullanıldığı yerler tablet ve telefonlardır. Bunların dışında, sektör bazlı olarak el terminalleri, otobüsler, arabalar gibi birçok alanda da kullanılabilirler. Kısacası, içerisinde bir mobil işletim sistemi yüklenebilen her türlü cihaz üzerinde mobil uygulamalar kullanılabilir.
Mobil uygulamaları kim kullanır veya neden mobil uygulamalara ihtiyaç vardır?
Mobil uygulamalar temelde iki sebepten dolayı geliştirilir. Bunlardan ilki, ihtiyaçlardır. Örnek olarak bir işletmenin süreçlerini dijitalleştirmek istemesi, bir fabrikanın kontrolünün uzaktan yapabilme isteği, saha ekiplerinin mobil uygulama üzerinden satış yapabilmeleri, teklif verebilmeleri veya stok kontrolü yapabilmeleri, bazı sektörlerde çalışan ekiplerin arıza kaydı oluşturması, muhasebe yönetimi, şirket içi haberleşmenin hızlı olması gibi binlerce farklı ihtiyaç doğrultusunda mobil uygulamalar geliştirebilir.
İkinci olarak, yatırım amaçlı mobil uygulamalar geliştirilebilir. Bir konuda uzmanlığı olan, kendi sektöründe bir arge çalışması yapan veya bir fayda ile girişimcilik veya mobil uygulama pazarına girmek isteyen yatırımcılar, mobil uygulama geliştirmek isteyebilirler.
Dijital mecraların fiziksel yatırımlara göre amorti sürelerinin kısa olması, dijital pazarın globale açık olması, dijital ürünlerin kargo ve gümrük sorunlarıyla genel olarak karşılaşmaması, mobil uygulama geliştirme ve mobil uygulama yatırımı konularında ciddi talep oluşturma ve sektörü ve pazarı her geçen yıl büyütmektedir.
Mobil Uygulama Geliştirme Süreci nasıl olmalıdır?
Mobil uygulama geliştirme sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çalışılan ekiptir. Bu konuyu en güzel özetleyen söz ise şudur; “Çok iyi fikirler kötü bir ekiple yok olurken, çok kötü fikirler iyi bir ekiple başarı yakalayabilirler”.
Yazılım geliştirme sürecinde daha önce en az 1 kez tecrübesi olan firma ve şahısların en çok şikayet ettikleri konu iletişim sorunudur. Şeffaf bir yazılım geliştirme süreci, müşteri isterlerinin doğru analizi ve müşteri-yazılım şirketi arasındaki uyum, hem proje geliştirme süreçlerini kısaltmakta hem de yatırım maliyetlerini düşürmektedir. Unutulmamalıdır ki, yazılım yatırımları butik geliştirilen işlerde hiç bir zaman yazılım ürünü üzerine olmaz, daima yazılım hizmeti üzerine olur. Bu noktada, hizmeti veren ekip/şirketin prensipleri ve ticari bakışı önem arz etmektedir. Ayyıldızsoft, yazılım geliştirme süreçlerinde ekip ve müşteri ile ortak kanallar oluşturmakta, sürekli olarak proje geliştirme süreciyle ilgili bilgi akışı sağlamakta ve düzenli toplantılarla proje geliştirme sürecinde aktifliğini daima korumaktadır.
App Store ve Google Play geliştirici hesaplarının temelde 3 üyelik tipi bulunmaktadır. Bireysel ve Kurumsal. Ek olarak Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar da farklı bir tip olarak adlandırılabilir.
Apple Developer ve Google Play Console Bireysel Üyelik Nedir?
Bireysel üyelik vatandaşlara ve herhangi bir ticari vergi yükümlülüğü bulunmayanlar için uygundur. Market süreçleri daha kolay ve istenen belgeler daha azdır. Destekten yanıt alma süreleri daha kısadır.
Apple Developer ve Google Play Console Kurumsal Üyelik Nedir?
Kurumsal üyelikler, hem şirket hem de şirket yekili/yetkililerine dair evraklar istemekte ve detaylı olarak bu belgeleri incelemektedir.
DUNS Numarası nedir, ne işe yarar?
Şirketlerin google ve apple market hesaplarına başvurabilmeleri için öncelikle DUNS numarası almaları gerekir. DUNS numarası işletmelerin globalde tanınması için, doğrulama sürecini tamamlamış işletmelere verilen genellikle 9 haneli eşsiz bir sayıdır. The Dun & Bradstreet tarafından belli onaylardan sonra verilir. Ortalama DUNS numarası alma süresi 9 ila 15 gündür.
DUNS Numarası nasıl alınır?
Duns numarası alabilmek için şirket vergi bilgileri ile apple geliştirici hesabı paneli üzerinden veya The Dun & Bradstreet şirketinin websitesi üzerinden sorgulama yapılır. Eğer sistemde kayıtlı bir DUNS numarası yoksa, başvuru yapılır. Halihazırda kayıtlı bir veri varsa, kayıt olurken girilen bilgileri görebilirsiniz.
Apple Bireysel Geliştirici ve Google Play Console Bireysel Geliştirici hesabı nasıl açılır?
Bireysel üyeliklerde DUNS numarasına ihtiyaç duyulmaz. Sadece kimlik bilgileri ile doğrulama yapılabilir. Doğrulamadan hemen sonra hesap aktif olur.
Apple Kurumsal Geliştirici hesabı nasıl açılır?
Apple kurumsal geliştirici hesabı alınırken bakılan ilk kriter bir DUNS numarasına sahip olmaktır. DUNS olmadan market hesabı başvuru adımlarına geçemezsiniz. DUNS mail yoluyla size iletildikten sonra, Apple Developer Paneli üzerinden DUNS numarasını girerek, duns numarası kayıt işlemi sırasında girilen verileri görebilirsiniz. Eğer bilgilerde bir hata yoksa kayıt işlemine devam edebilirsiniz. Kayıt aşamasından sonra apple sizi ortalama 3 ila 5 günü içerisinde arayarak size bazı sorular sorar. Bu sorular genel olarak benzer konseptte olsa da bazen işinizle/sektörünüzle alakalı çok farklı sorularla da karşılaşabilirsiniz. Yaklaşık 15 dakikalık bir görüşmenin ardından, onat gelmesi halinde tarafınıza 15 dakika içerisinde bir mail iletilir. Bu mailde bulunan link üzerinde ödeme yapabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Websitesi üzerinden veya apple geliştirici uygulaması üzerinden yapılan başvuruların ücretleri ve onay süreleri farklılık gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile uygulama üzerinden yapılan başvurularda 679 TL, websitesi üzerinden yapılan başvurularda 1029 TL ücret alınmaktadır. Apple her yıl bu ücreti talep etmektedir. Dünya genelinde bu ücret 100 dolar olarak bilinse de, ülkelere göre farklılıklar göstermektedir. Özetle bir market süreci en az 15 gün sürmektedir.
Ayyıldızsoft Yazılım ekibi, tüm bu konulara hakim olup, farklı sektör ve uygulamalar için püf noktaları ve trendleri takip etmekte, market açma süreçlerinde müşterilerine destek sağlamaktadır.
Google Play Console Kurumsal hesabı nasıl açılır?
Google Play geliştirici hesabı açarken de tıpkı Apple süreçlerinde olduğu gibi DUNS numarası istenmektedir. Duns numarası ve diğer gerekli şirket bilgilerinin doldurulması ile birlikte, sizi genel bir panel karşılar. Google bu panel üzerinden şirketinize ait evrakları ve bazen gerekirse şirket yetkilisi/yetkililerine ait evrakları yüklemenizi ister. Doğrulama ve yanıt süreci ortalama 48 saat sürmektedir. Ret gelmesi halinde tekrar evrak yükleme sürecine yönlendirilirsiniz. Google Play Console için tek seferlik 25$ talep edilmektedir. 25 yıl süreyle market hesabınızı kullanabilirsiniz.
Aynı DUNS numarası ile hem Apple Geliştirici hem de Google Play Geliştirici hesabı açabilir miyim?
Evet, aynı duns numarası ile hem Google Play hem de App Store için geliştirici hesabı açabilirsiniz. Tekrar bir numara almanız veya evrak süreçlerine girmenize gerek yoktur.
Şahıs şirketleri, market kaydı yaparken bireysel hesap mı kurumsal hesap mı açmalıdır?
Şahıs şirketleri de veriglendirme diliminde olduğu için, hem şahıs, hem limited hem de anonim şirketler kurumsal hesap olarak nitelendirilir. Bu durumda şahıs şirketleri, bireysel hesap başvurusunda bulunarak daha hızlı bir onay süreci geçirebilirler. Bu da uygulamanın özellikleri, içeride kullanılan özellikler veya farklı şartlara bağlı olarak değişebilir. Bu konuda Ayyıldızsoft Yazılım Ltd Şti ilgili ekip üyeleri sizlere ücretsiz danışmanlık sağlarlar.
Mobil Uygulama üzerinden ödeme nasıl alınır?
Mobil uygulama üzerinden ödeme almanın 2 yolu bulunmaktadır. Doğru yolu seçebilmek için, uygulama içerisinde satılan ürünün türünü iyi bilmek çok önemlidir. Eğer dijital bir hizmet sunuyorsanız ve satışlar tamamen online oluyorsa - herhangi bir kargo ve iade süreci yok ise, Apple ve Google kendi sistemlerinin kullanılmasını şart olarak koyar. Apple ve Google toplam tutar üzerinden her satıştan %30 komisyon almaktadır ve farklı bir banka veya sistemler çalışmanıza izin vermezler. Eğer fiziksel bir ürün satılıyorsai veya hizmet sektöründe bir hizmet sunuyorsanız, google ve apple bu süreci takip edemeyeceği için, isteseniz de Apple ve Google uygulama içi satın alma hizmetini ve entegrasyonu yazılım ekibine açmaz. Bu durumda paytr ve iyzico gibi aracı kuruluşların yanında, bankalar ile de entegre olup uygulama içi satın alma yaptırabilirsiniz.
Hizmetlerimizi İnceleyin.
- 01 Kurumsal Web Sitesi.
- 02 Mobil Uygulama.
- 03 CRM / ERP / MRP
- 04 Grafik Tasarım.
Bize Ulaşın :